Lezing Geert Sanders over staalmagnaat Andrew Carnegie

16-05-2018

Op zondag 27 mei 2018 geeft professor Geert Sanders in het Drents Museum een lezing over de American Dream van filantroop en staalmagnaat Andrew Carnegie. De op-één-na-rijkste man ter wereld in zijn tijd begon zijn carrière als hulpje in een katoenspinnerij. Wat is het geheim van zijn enorme succes? De lezing van Sanders, hoogleraar Ondernemerschap aan Nyenrode Business Universiteit, vindt plaats van 14.00 tot 15.00 uur in de Statenzaal van het Drents Museum op de laatste dag van de expositie The American Dream. De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum.

Andrew Carnegie (1835-1919) werd geboren in een arm Schots gezin, maar emigreerde toen hij dertien jaar oud was met zijn ouders naar Amerika. Daar werkte Carnegie zich door allerlei baantjes op tot eigenaar van het grootste staalbedrijf ter wereld, dat hij in 1901 verkocht. Het maakte hem een van de rijkste mensen ter wereld. Van dat geld besloot hij anderen te helpen ook hun American Dream te verwezenlijken: hij werd een van de grootste filantropen in de Amerikaanse geschiedenis.

Het succes van Carnegie
Toen hij zeventig werd, nam Carnegie het initiatief om uit te laten zoeken welke factoren ten grondslag lagen aan zijn eigen succes en dat van tijdgenoten zoals Henri Ford, Thomas Edison, Alexander Bell en Frank Woolworth. Geert Sanders, die van jongs af aan al gefascineerd is door succesvolle organisaties, neemt het publiek mee op Carnegie’s expeditie en laat zien hoe Carnegie’s bevindingen nog waarde hebben voor onze tijd. Sanders legt de complexe krachten achter het historische succes van de zakenman begrijpelijk uit.

Tentoonstelling The American Dream
De lezing is een van de activiteiten bij de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling, nog te zien tot en met 27 mei 2018, biedt een veelzijdig overzicht van het Amerikaans realisme. Ook het dagelijks leven van de twintigste eeuw, dat niet altijd een zoete droom was, komt aan bod. In het Drents Museum zijn werken te zien uit de periode 1945-1965, met onder andere werk van Edward Hopper, Andrew Wyeth en Stone Roberts. De Kunsthalle Emden toont kunst uit de periode van 1965 tot nu. Meer informatie: www.visittheamericandream.com

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.


 

lees meer >

Inspirerende TAD Talks op 21 april in Drents Museum

10-04-2018

Als randprogrammering bij de tentoonstelling The American Dream (TAD) organiseert Cultureel Hart Assen een aantal inspirerende korte lezingen over de Amerikaanse Droom. De lezingenreeks TAD Talks is een knipoog naar de internationaal bekende TED Talks. Op zaterdag 21 april 2018 staan in de Statenzaal van het Drents Museum bijzondere sprekers op het programma: Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen, de Amerikaanse burgerrechtenactivist Harcourt Klinefelter, schrijver en journalist Hans Maarten van den Brink en folkduo Tangarine. Het programma start om 20.00 uur. Kaarten kosten €10,- per persoon en zijn uitsluitend te verkrijgen via mailadres communicatie@drentsmuseum.nl

Charles Groenhuijsen
Journalist Charles Groenhuijsen was Amerika-correspondent voor de NOS. Hij schreef meerdere boeken over de Verenigde Staten, waaronder Hoera, een nieuwe president (2008) en Optimisten hebben de hele wereld (2017). Tegenwoordig is hij als Amerika-deskundige een veelgevraagd spreker en publicist.

Harcourt Klinefelter
Jarenlang was Harcourt Klinefelter persvoorlichter van Martin Luther King. Klinefelter woont met zijn vrouw in Nederland en zet zich op hoge leeftijd nog altijd in voor het gedachten-goed van liefde en geweldloosheid als onderwijzer, predikant en maatschappelijk werker. Over zijn leven heeft Katrien Ruitenburg onlangs het boek Leven van vredesapostel Harcourt Klinefelter geschreven.

Hans Maarten van den Brink
Hans Maarten van den Brink is journalist en schrijver van zowel non-fictie als literatuur. Hij was correspondent voor NRC Handelsblad in de Verenigde Staten en schreef daar ook zijn boek Boven de grond in Washington en New York (1988) over.

Tangarine
Het folkduo Tangarine - de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks - werd bekend als huisband van het tv-programma De Wereld Draait Door in 2013-2014. Twee jaar geleden trokken de broers dwars door Amerika en namen samen met Amerikaanse Tex-Mex-band Calexico een album op.

TAD Talks in Podium Zuidhaege
Op zaterdag 12 mei 2018 zijn er TAD Talks in Podium Zuidhaege in Assen met onder anderen Amerika-deskundige Willem Post, schrijver Bert Wagendorp en singer/songwriter Lea Kliphuis.

Randprogrammering The American Dream
De Stichting Cultureel Hart Assen is een samenwerkingsverband tussen DNK, Drents Archief, Drents Museum, ICO, Garage TDI, Podium Zuidhage, VVV/Dit is Assen, MKB, horeca en de gemeente Assen. In het kader van de tentoonstelling The American Dream van het Drents Museum en de Kunsthalle Emden, organiseren deze partners gezamenlijk een breed randprogramma onder de noemer ‘Assen, City of Dreams’. Voor meer informatie: www.visittheamericandream.com

Persfoto’s
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

Tangarine. Foto: Jaap Joris
Hans Maarten van den Brink. Foto: Annaleen Louwes
Harcourt Klinefelter. Foto: Sake Elzinga
Charles Groenhuijsen. Foto: Ivo van der Bent

lees meer >

Generosity of Eye: documentaire over kunstverzamelaar William Louis-Dreyfus

08-03-2018

Het Drents Museum toont op zondag 18 maart 2018 de film Generosity of Eye, die Seinfeld-actrice Julia Louis-Dreyfus maakte over haar vader William Louis-Dreyfus.

De vorig jaar overleden zakenman heeft zijn privéleven aan twee dingen gewijd: Amerikaanse realistische kunst en onderwijs voor kansarme kinderen in New York. De documentaire laat zien hoe zijn passies in één groot gebaar van liefdadigheid bij elkaar zijn gekomen. De vertoning start om 14.00 in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum. Conservator Annemiek Rens geeft een korte inleiding op de film. In de tentoonstelling The American Dream zijn werken uit de kunstcollectie van Louis-Dreyfus te zien.

Een vrijgevige blik
Een decaan van een Amerikaanse kunstschool zei ooit dat Louis-Dreyfus (1932-2016) een ‘generosity of eye’ had. Hij doelde hiermee op de wijze waarop Louis-Dreyfus met een vrijgevige blik naar kunst keek. Aan het eind van zijn leven besloot hij zijn kunstcollectie van meer dan drieduizend werken te verkopen en de opbrengst aan Harlem Children’s Zone te schenken, een organisatie die hulp biedt aan arme kinderen en hun families in Harlem. Dochter Julia Louis-Dreyfus maakte in 2015 samen met haar echtgenoot de ontroerende film over dit gebaar van haar vader. De documentaire duurt 60 minuten en is Engelstalig (geen Nederlandse ondertiteling). 

Weer dromen door kunst
Generosity of Eye wordt getoond in het kader van de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De internationale tentoonstelling, nog tot en met 27 mei 2018 te zien, geeft een breed overzicht van werken uit het naoorlogs Amerikaans realisme. Binnen en buiten de Verenigde Staten betekent de uitdrukking ‘American Dream’ dat iedereen evenveel kans heeft om iets van zichzelf te maken. Vaak blijkt deze droom eerder een ‘American nightmare’ te zijn: soms is het onmogelijk om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Generosity of Eye laat zien hoe kunst deze mensen weer liet dromen.

Persfoto’s
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.


 

lees meer >

Concert ‘Kurt Weill ontdekt Amerika’

28-02-2018

Muziek van Broadway - een Duitser in Amerika

Zangeres Janet Emmelkamp en pianist Gerard van der Laan vestigen op zondag 11 maart de aandacht op de muziek van een heel bijzondere man onder de componisten van de vroege twintigste eeuw: Kurt Weill, die de Europese verschrikkingen verruilde voor de belofte van de American Dream. In het programma, met ook stukken van Weills tijdgenoten zoals George Gershwin en Cole Porter, reizen we van Duitsland via West-Europa naar Amerika. Het concert start om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum. Vol=vol.

De Amerikaanse musicalwereld bewees in de periode tussen de twee wereldoorlogen dat ze serieus genomen moest worden. Broadwaymuziek van Charles Ives, George Gershwin en Cole Porter was ongekend mooi en vernieuwend, met een extra schepje drama voor het brede publiek. Emmelkamp en Van der Laan laten horen hoe Kurt Weill, met zijn bijzondere combinatie van klassieke en populaire muziek, een plekje heeft gevonden in de galerij van grote Amerikaanse componisten. 

Een wonderkind
Kurt Weill (1900-1950) speelde al piano vanaf zijn vijfde in zijn geboorteland Duitsland. Hij speelde piano en gaf toen hij nog maar twaalf jaar oud was een concert met eigen composities. Weill werd wereldberoemd toen hij de muziek schreef voor de Dreigroschenoper (Driestuivers-opera) van Bertolt Brecht en Elisabeth Hauptmann. In 1933 kwam in Duitsland het naziregime aan de macht en de Joodse Weill vluchtte naar Parijs. Twee jaar later maakte hij de oversteek naar de Nieuwe Wereld: hij begon een nieuw leven in New York en had grote invloed op de Amerikaanse musical. 

Janet Emmelkamp en Gerard van der Laan
Janet Emmelkamp is mezzosopraan en heeft klassieke zang gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. In Nederland en in het buitenland heeft ze brede ervaring opgedaan met zang en theater, onder meer door te werken bij Theatergroep Hollandia en in haar werk als altsoliste in Frankrijk. Gerard van der Laan studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium en werkte als pianodocent. Tegenwoordig is hij solist, speelt in kamermuziekensembles, begeleidt koren en solisten en musiceert in het Gaudioso-pianotrio. 

The American Dream
Het concert is een van de activiteiten bij de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling laat kunst zien van het Amerikaans realisme van na de oorlog: in Nederland uit de periode 1945-1965 en in Duitsland uit de periode 1965-heden. De kleurrijke, dromerige of confronterende schilderijen van onder anderen Edward Hopper, Andy Warhol en Alice Neel spelen met wat je dacht te weten over droom en realiteit in het dagelijks leven in Amerika. Het concert duurt van 14.30 tot 15.30 uur in de Statenzaal van het Drents Museum. Meer informatie: www.visittheamericandream.nl 

Persfoto’s
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

lees meer >

Familiezondag: Twisten en Pop Art maken

15-02-2018

Collages maken in de stijl van Andy Warhol, op de foto met een klassieke Amerikaanse oldtimer of dichten op muziek bij het werk van Edward Hopper? Het zijn maar een paar van de activiteiten tijdens de Familiezondag The American Dream in het Drents Museum op zondag 25 februari. De familiezondag is leuk voor jong en oud. De activiteiten vinden plaats tussen 13.00 en 17.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor bezoekers met een kaartje van het Drents Museum. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang!

Collage maken
Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Claes Oldenburg zijn enkele kunstenaars die je in de tentoonstelling The American Dream tegenkomt. Zij zijn vertegenwoordigers van de Pop Art: een stroming binnen de hedendaagse kunst die rond 1960 ontstond in Amerika en Engeland. Kunstenaars halen hierbij inspiratie uit alledaagse voorwerpen en onderwerpen uit reclames, strips en popmuziek. Waar word jij door geïnspireerd? Maak tijdens deze workshop jouw eigen collage!

Beatpoems en twisten
Dichters maken in de jaren ‘50 gedichten door woorden op een beat te zetten. Muziekstromingen als jazz worden als inspiratie gebruikt voor deze beats. Zoek inspiratie in de tentoonstelling, pak de microfoon en maak je eigen gedicht op muziek. Liever met de voetjes van de vloer? Doe dan mee aan de workshop Let’s Twist. Tijdens de workshop leer je hoe je moet twisten, een dans die begin jaren ’60 een grote hype werd. Iedereen draait met zijn heupen en swingt erop los.

Let’s go to the movie
In de jaren ‘50 en ‘60 is de bioscoop enorm populair. Veel jongeren gaan erheen en zien daar films met onder meer Elvis Presley en Marilyn Monroe. Ook Walt Disney bouwt in deze jaren zijn imperium op. Plof lekker neer in de kussens en geniet van filmpjes uit de jaren 1945 tot 1965. Weten jullie de personages in de filmpjes te raden?

Say Cheese!
Eind jaren ‘40 is de polaroidcamera uitgevonden. Een geweldige uitvinding, want de foto werd direct afgedrukt. Op deze Familiezondag kun jij met een echte klassieke Amerikaanse pick-up op de foto. En het leuke is dat je deze foto direct mee naar huis krijgt! Duik in de verkleedkist, kies een mooie accessoire uit en poseer met je familie of alleen bij deze echte Amerikaanse auto.

Persfoto
Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.


 

lees meer >

Hans Walther over Walt Disney

12-02-2018

Hans Walther, regisseur en animatieliefhebber, geeft op 18 februari 2018 een lezing over het leven en werk van Walt Disney. Hoe is de man toch zo succesvol geworden? Welke obstakels moest hij overwinnen om zijn American Dream te realiseren? Hans Walther kruipt in het hoofd van zijn held. De lezing is onderdeel van de serie Te Gast in het Drents Museum en start om 14.00 uur in de Statenzaal. De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Van krantenjongen tot miljonair
Walter (Walt) Elias Disney (1901-1966) werd geboren als zoon van een krantenbezorger uit Kansas City, maar werd wereldberoemd door zijn geesteskind Mickey Mouse en de eerste animatiespeelfilm Snow White and the Seven Dwarfs (1937). Deze pionier van de animatiewereld realiseerde op spectaculaire wijze het ideaal van de American Dream: van krantenjongen schopte hij het tot miljonair. Zijn creaties zijn in de twintigste eeuw een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur geworden en ook in de rest van de wereld zijn ze enorm geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.

Hans Walther
De regisseur van onder meer Onderweg naar morgen, Café de Wereld en Sprookjesboom is al jaren fan van Walt Disney. Al sinds de vroege jaren negentig verzamelt hij kunst uit de tekenfilmwereld, vooral van zijn favoriete film Snow White and the Seven Dwarfs. Hij weet alles over de kunst van het animeren en vertelt enthousiast over zijn held Walt Disney: “Hij zette het park Disneyland op, in Anaheim, Californië. Zo’n pretpark bestond toen helemaal nog niet, het was het eerste ‘belevingspark’. Terwijl het park werd gebouwd liet Disney steeds een televisieploeg komen om verslag te doen van de voortgang. Tegen de tijd dat het park open ging, was het al een succes!”

Tentoonstelling The American Dream
De lezing van Hans Walther vindt plaats in het kader van de tentoonstelling The American Dream die nog tot en met 27 mei 2018 te zien is in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling biedt een veelzijdig overzicht van het Amerikaans realisme en het roerige dagelijks leven van de twintigste eeuw. In het Drents Museum zijn werken te zien uit de periode 1945-1965, met onder andere werk van Edward Hopper, Andrew Wyeth en Stone Roberts. De Kunsthalle Emden toont kunst uit de periode van 1965 tot nu.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

lees meer >

Terug naar de sixties met Harry Loco

25-01-2018

Museumbezoekers kunnen op zondag 4 februari 2018 de sixties (her)beleven tijdens het Peace, love & harmony concert van Harry Loco.

Museumbezoekers kunnen op zondag 4 februari 2018 de sixties (her)beleven tijdens het Peace, love & harmony concert van Harry Loco. De muzikant uit Vries zingt de blues in de traditie van Woodstock. In de Statenzaal van het Drents Museum brengt hij nummers van Amerikaanse artiesten als Bob Dylan en Melanie Safka ten gehore. Ook zal hij eigen nummers spelen. Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Harry Loco
Muzikant Harry Loco speelde onder meer in Bethel New York tijdens de officiële 45th Anniversary of Woodstock (2014) en stond op het podium met Melanie Safka, Eric Burdon, Peter Green, Slade en vele andere artiesten uit de sixties. Loco begeleidt zichzelf op zijn beroemde Landola-gitaren uit Finland, afgewisseld met mondharmonica. Ooit begon hij met het spelen in de straten van Londen. Inmiddels is hij een graag geziene gast op festivals over de hele wereld.

The American Dream
Harry Loco treedt op in kader van de tentoonstelling The American Dream die nu te zien is in het Drents Museum en in de Kunsthalle Emden (Duitsland). De tentoonstelling omvat realistische kunst van 1945 tot 2017 met werken van Edward Hopper, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en vele andere bekende en minder bekende kunstenaars. The American Dream - American Realism 1945 - 2017 is te zien tot en met 27 mei 2018.
 
Persfoto
Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.


 


 

Bijschrift
- Harry Loco. Foto: Fred Radema
 

lees meer >

Lezing Maarten Zwiers over Trump en de Amerikaanse Droom

10-01-2018

Op zondag 21 januari 2018 geeft dr. Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) in de serie Te Gast in het Drents Museum een lezing over Donald Trump en het dreigend failliet van de Amerikaanse droom. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

''Make America great again''
De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten kwam voor velen als een complete verrassing. Zijn overwinning past echter in een langer historisch traject dat werd ingezet tijdens de roerige jaren zestig. Gedurende deze periode werd de Amerikaanse samenleving direct geconfronteerd met het rassenvraagstuk. In de jaren daarna kwamen ook de traditionele sectoren van de Amerikaanse economie onder druk te staan, in het bijzonder de industrie. Deze combinatie, de integratie van minderheden en het verdwijnen van banen, veroorzaakte veel onrust onder vooral de blanke bevolking van de VS. Maarten Zwiers betoogt in zijn presentatie dat de historische context essentieel is in het begrijpen van Donald Trumps zege en dat de transformatie van de 'Amerikaanse Droom' naar een 'Amerikaanse Nachtmerrie' een proces is geweest dat meer dan veertig jaar heeft geduurd. Bovendien is dit proces niet uniek voor de VS; veel westerse landen kampen met een vergelijkbare problematiek.

Dr. Maarten Zwiers
Dr. Maarten Zwiers is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in Amerikaanse politiek en geschiedenis, en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan. Hij schreef voor onder meer de NRC en het Dagblad van het Noorden. Ook was hij te gast bij EenVandaag en te horen op NPO Radio 1, waar hij meerdere malen sprak over Trump en de Amerikaanse verkiezingen.

The American Dream
Zwiers is te gast in kader van de tentoonstelling The American Dream die nu te zien is in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling omvat realistische kunst van 1945 tot 2017, met werken van Edward Hopper, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en vele andere bekende en minder bekende kunstenaars. The American Dream – American Realism 1945 – 2017 is nog te zien tot en met 27 mei 2018.

Persfoto
Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.


Bijschrift:
- Dr. Maarten Zwiers

lees meer >

Uitstekend 2017 voor Drents Museum met 190.000 bezoekers

28-12-2017

Het Drents Museum sluit 2017 af met naar verwachting 190.000 bezoekers.

Een uitstekend jaar voor het museum in Assen dat met de tentoonstellingen Peredvizhniki - Russisch realisme rond Repin 1870-1900, The Great Liao - Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) en de huidige tentoonstelling The American Dream - American realism 1945-2017 publiekstrekkers in huis had. The American Dream, de dubbeltentoonstelling over Amerikaanse kunst in samenwerking met de Kunsthalle Emden, heeft vanaf 18 november 30.000 bezoekers getrokken en is door het publiek gewaardeerd met een 8,7.

2018: na The American Dream grote archeologietentoonstelling over Iran
Voor 2018 heeft het Drents Museum opnieuw bijzondere producties op stapel staan. Na The American Dream (nog te zien tot en met 27 mei 2018) presenteert het museum vanaf 17 juni de grote archeologische tentoonstelling IRAN – Bakermat van de beschaving. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een van de meest bijzondere culturen van de wereld aan de hand van unieke archeologische vondsten. De 190 objecten met onder meer spectaculaire voorwerpen van goud, aardewerk en speksteen, zijn afkomstig van het National Museum of Iran in Teheran en de Iranian Cultural Heritage Organization. De tentoonstelling beslaat de periode van 7000 v. Chr. tot 1600 na Chr. en belicht de specifieke vroege Iraanse cultuurgeschiedenis vanaf het allereerste begin tot en met de islamitische periode.
De tentoonstelling De Zaak Vermaning staat vanaf 8 juli op de agenda. Een expositie waarin het levensverhaal wordt uitgelicht van Tjerk Vermaning, de markante en niet onomstreden amateurarcheoloog uit Drenthe. De expositie maakt deel uit van een samenwerkingsverband met locatietheater PeerGrouP, dat in september een grootschalige theaterproductie over Vermaning op de planken brengt.
Na Rosa Loy presenteert het museum in de Abdijkerk vanaf 25 maart de expositie Martin Roemers - Kabul Portraits. Fotograaf Martin Roemers portretteerde in 2002 Nederlandse militairen in Afghanistan, afkomstig van de 11 Luchtmobiele Brigade gelegerd in de Johan Willem Friso kazerne in Assen.

2017 in vogelvlucht
Begin 2017 was de tentoonstelling Peredvizhniki met als absoluut topstuk de Wolgaslepers van Ilya Repin zeer succesvol. Met 64.000 bezoekers in 2017 (tot en met 2 april) werd Peredvizhniki met in totaal 118.000 de best bezochte kunsttentoonstelling ooit.
The Great Liao, die het verhaal vertelde van de machtige Liao-dynastie uit de 10de en 11de eeuw, kreeg een uitzonderlijk hoog publiekscijfer van 9,2. De tentoonstelling die ruim 83.000 bezoekers trok, werd bovendien genomineerd voor de prestigieuze 2017 Global Fine Arts Awards (GFAA).
In maart 2017 verwelkomde het Drents Museum de miljoenste bezoeker sinds de heropening in 2011. In april ging Codename: Energy open, de nieuwe familiebelevenis waarbij jong en oud in de wereld van energie duiken. Het museum startte in 2017 officieel met Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK), de expositieruimte in DNK waarbij het museum samen met partners als KunstSalon Assen en Academie Minerva tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst programmeert. De Abdijkerk werd grondig aangepakt en in september ingericht als permanente expositieruimte met als eerste tentoonstelling het werk van de Duitse kunstenaar Rosa Loy.
Naast het programma Onvergetelijk Drents Museum, een rondleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, heeft het museum in 2017 meer programma’s op maat ontwikkeld, zoals Anders bekeken, een rondleiding voor blinden en slechtzienden, en Kunst maakt de Mens, een workshop voor ouderen op locatie.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.


    

    

 

Bijschriften (van links naar rechts):
- Tentoonstelling The American Dream, foto Sake Elzinga
- Drents Museum: Edward Hopper (1882-1967), Morning Sun, 1952, olieverf op doek, 71,44 x 101,93 cm, Columbus Museum of Art, Ohio: Museum Purchase, Howald Fund
- Gouden beker uit Marlik, 1000-0 tot Chr., collectie National Museum of Iran, Teheran
- Tjerk Vermaning, juli 1977, fotocollectie provincie Drenthe 

lees meer >

Mini-documentaire The American Dream nu online

19-12-2017

MuseumTV brengt de mooiste tentoonstellingen & collecties van heel Nederland in beeld. Bekijk hier* de volledige mini-documentaire over The American Dream. In de documentaire vertellen directeur Harry Tupan en conservator Annemiek Rens je graag meer over deze tentoonstelling en de werken die te zien zijn!

* Registreer je gratis op de site van MuseumTV om de mini-documentaire The American Dream en vele andere video's en documentaires te bekijken.

lees meer >

Muziek, theater en meer in de kerstvakantie in het Drents Museum

13-12-2017

Het Drents Museum organiseert voor jong en oud in de kerstvakantie een aantal activiteiten.
 

Het Drents Museum organiseert voor jong en oud in de kerstvakantie een aantal activiteiten. Zo kunnen museumbezoekers op tweede kerstdag (dinsdag 26 december 2017) in een multimediale voorstelling een reis om de wereld maken. Zaterdag 23 december worden bezoekers van het Drents Museum om 15.45 uur getrakteerd op een korte preview van de theater- en muziekvoorstelling Once Upon a Dream. Verder zijn ook in de kerstvakantie gratis lezingen en de familieroute bij de tentoonstelling The American Dream te volgen.

Multimediareis om de wereld
Reis om de Wereld is gebaseerd op het bekende boek De reis om de wereld in tachtig dagen van de Franse schrijver Jules Verne. Hans Visser, Irena Filippova, Arthur Bont en Stan Haywood nemen jong en oud mee op een multimediareis met beelden en muziek uit verschillende landen en tijden. Start- en eindpunt is het Londen van de 19de eeuw. Hans Visser (1955) speelde jarenlang als gitarist en bassist in de bekende band Flairck. Reis om de Wereld is op 26 december 2017 (tweede kerstdag) om 13.30 uur en 15.00 uur in de Statenzaal te zien en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een toegangsbewijs voor het Drents Museum.

Voorproefje Once Upon a Dream bij The American Dream
Na de zeer succesvolle voorstelling Anastasia (januari 2017) organiseert DNK dit jaar wederom een nieuwjaarsvoorstelling: Once Upon a Dream. Een sfeervolle voorstelling voor het hele gezin vol dans, spel, zang en livemuziek. Op zaterdag 23 december geeft het koor van Once upon a Dream rond 15.45 uur in de zaal van de tentoonstelling The American Dream een korte preview van de voorstelling. De preview is gratis toegankelijk voor bezoekers met een toegangsbewijs voor het Drents Museum. In DNK is de voorstelling op 3 en 4 januari te zien, tickets zijn te bestellen via DNK.

Lezingen en familieroute The American Dream
Vanzelfsprekend worden tijdens de kerstvakantie op de donderdag en de zondag ook de gratis lezingen aangeboden, in kader van de tentoonstelling The American Dream. Speciaal voor families met kinderen is in de tentoonstelling de familieroute te volgen. Deze twee activiteiten zijn gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs voor het Drents Museum. De tentoonstelling The American Dream – American Realism 1945 – 2017 is te zien tot en met 27 mei 2018.

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Het Drents Museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. 

Persfoto's:

     

Bijschriften (van links naar rechts):
- Reis om de wereld
- Once Upon a Dream

lees meer >

Opnieuw gratis naar het Drents Museum op stakingsdag

08-12-2017

Op dinsdag 12 december 2017 staken de meesters & juffen in het basisonderwijs opnieuw.

Op die dag is het Drents Museum de gehele dag gratis te bezoeken voor kinderen en hun begeleiders. Een fantastische kans om samen met jouw (klein)kind een bezoek te brengen aan de familiebelevenis Codename: Energy, Het Grootste Poppenhuis van Nederland of de tentoonstelling The American Dream.
 

Let op: de toegang geldt alleen voor basisschoolkinderen en hun begeleider. Elk kind mag gratis één volwassene mee naar het museum nemen. Uiteraard mag een kind ook met meerdere volwassenen komen, maar dan betalen de overige volwassenen de reguliere entreeprijs van € 15,00


Familieroute The American Dream
Bij de tentoonstelling The American Dream is een speciale familieroute ontwikkeld. Super leuk voor jong en oud! Je ontdekt allerlei dingen die voor andere bezoekers verborgen blijven! Een route vol verrassende kijk-, doe-, denk- en speelopdrachten. Leuk voor jong & oud.

Codename: Energy
Genieke Sterk (Ilse Warringa) en Storm Roosting (Sergio IJssel) werken in het gaafste lab van de wereld, het E-Lab. In dit lab doen ze onderzoek naar energie. Want we gebruiken met zijn allen heel veel energie: om te douchen, bellen, gamen en nog veel meer. Genieke en Storm zijn dichtbij een wetenschappelijke doorbraak die de wereld gaat veranderen. Maar daar hebben ze jullie hulp bij nodig! Maak samen met Genieke en Storm een spannende tocht door de wereld van de energie. Het is jullie opdracht om de code te kraken. Wie durft het avontuur aan?

Het Grootste Poppenhuis van Nederland
De eigenaresse van het Poppenhuis laat je kennismaken met haar 'poppen': de voorname familie Van Lier en hun personeel. Je kiest zelf tijdens een verrassende multimediatour welke bewoner je rondleidt. Wordt het meester Johannes Van Lier, dochter Barbara, kokkin Tallegien of een van de andere bewoners?

Aarzel niet te lang, want er moet nog zoveel gebeuren. De kamers moeten worden gestoft, het zilverwerk gepoetst en er moet een smakelijk feestmaal bereid worden. Stadhouder Willem V komt namelijk op bezoek! De keuze is aan jou.

lees meer >

Exclusieve lezing 'Making of The American Dream' door conservator Annemiek Rens

01-12-2017

Exclusieve lezing 'Making of The American Dream' door conservator Annemiek Rens
 

In de serie Te Gast in het Drents Museum verzorgt Annemiek Rens, conservator van het Drents Museum, op zondag 10 december 2017 een exclusieve lezing over de totstandkoming van de internationale tentoonstelling The American Dream - American Realism 1945-2017. In de lezing vertelt Rens onder meer over haar zoektocht naar de geschikte kunstwerken, de vormgeving van de tentoonstelling en de samenwerking met Kunsthalle Emden. De lezing start om 14.00 uur in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Conservator Annemiek Rens
Annemiek Rens (1985) is kunsthistoricus en studeerde in 2008 cum laude af aan de Universiteit Utrecht. Van 2009 tot en met 2014 werkte ze bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Ook maakte ze meerdere tentoonstellingen en publicaties voor onder andere Kröller-Müller Museum, CODA Museum en Vincent van GoghHuis. Sinds 2013 werkt Annemiek Rens als conservator bij het Drents Museum. Begin 2015 startte ze met de voorbereidingen voor de tentoonstelling The American Dream.

Tentoonstelling The American Dream
Tot en met 27 mei 2018 bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een spectaculair overzicht van Amerikaanse realisme met werk van kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, en Chuck Close. Het Drents Museum richt zich op de periode 1945-1965, Kunsthalle Emden toont werken van 1965 tot heden. Niet eerder is zo’n uitgebreid overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien geweest. Voor meer informatie: www.visittheamericandream.com

lees meer >

HEMA museumweken: met korting naar het Drents Museum

23-11-2017

Bezoek tijdens de HEMA Museumweken het Drents Museum voor maar €10 per persoon! Koop voor 3 december bij HEMA een voucher met korting voor het Drents Museum. Vouchers kunnen zowel online als aan de kassa van de HEMA worden gekocht. Vergeet niet om de vouchers van de HEMA te verzilveren via de ticketpagina van het Drents Museum: www.drentsmuseum.nl/tickets
 

Naast het Drents Museum nemen de volgende musea deel aan deze actie: het Centraal Museum Utrecht, het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Naturalis, het Spoorwegmuseum, het Nationaal Militair Museum, het Mauritshuis, Kunsthal Rotterdam en het Kröller-Müller Museum / Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De HEMA Museumweken lopen van 6 november tot en met 3 december 2017. De voucher is tot en met 5 februari 2018 geldig. Vergeet niet om de vouchers te verzilveren via de website van de HEMA! De HEMA Museumweken is een samenwerking tussen MuseumTV en HEMA.

lees meer >

Indrukwekkende speech Harcourt Klinefelter

20-11-2017

Ds. Harcourt Klinefelter is de voormalig persvoorlichter en speechschrijver van dr. Martin Luther King. Hij sprak zijn rede uit bij de onthulling van het Asser Statue of Liberty op zondag 19 november 2017 op de Kop van de Vaart in Assen.

Het Asser Statue of Liberty – ontworpen en uitgevoerd door beeldhouwer Natasja Bennink – is de eyecatcher in Assen van de tentoonstelling The American Dream.

Iedere Assenaar wordt bij thuiskomst begroet door het Drentse Vrijheidsbeeld en alle bezoekers aan Assen heet ze van harte welkom! Het Asser Statue of Liberty is tijdens de gehele tentoonstellingsperiode van The American Dream – dus tot en met 27 mei 2018 - te bewonderen aan de Kop van de Vaart.

Lees hier de indrukwekkende speech van ds. Harcourt Klinefelter!

Foto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

    

lees meer >

Exclusieve lezing New Yorker Peter Trippi over Amerikaans realisme op zondag 19 november

14-11-2017

De Amerikaanse kunsthistoricus Peter Trippi verzorgt op zondag 19 november in het Drents Museum – de eerste dag dat de tentoonstelling The American Dream open is voor publiek – een exclusieve lezing over Amerikaans realisme. De New Yorker Trippi is een groot kenner van Amerikaanse realistische kunst. Als adviseur is hij nauw betrokken geweest bij het project The American Dream. Zijn lezing – onder de titel Waarom het Amerikaans realisme nooit is verdwenen – start op zondag 19 november om 14.00 uur. De lezing wordt gehouden in het Engels en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Ondergeschoven kindje
Bij naoorlogse kunst uit Amerika wordt al gauw gedacht aan het werk van Jackson Pollock. De verfdruppels op zijn abstracte schilderijen staan min of meer symbool voor de Amerikaanse vrijheid. In dezelfde tijd maken veel andere kunstenaars realistische kunst. Het vreemde is dat het Amerikaans realisme vaak niet altijd serieus wordt genomen en soms zelfs helemaal over het hoofd wordt gezien. Tijdens deze lezing onderzoekt Peter Trippi de vraag waarom realistische kunstenaars figuratief bleven werken tijdens de hoogtijdagen van de abstracte kunst. Aan bod komen wereldberoemde namen als Norman Rockwell, Edward Hopper, Andy Warhol en Andrew Wyeth, maar ook minder bekende kunstenaars.

Peter Trippi is hoofdredacteur van Fine Art Connoisseur, het Amerikaanse tijdschrift dat zich richt op verzamelaars van representatieve schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prints. Sinds 2006 doceert, jureert en publiceert Trippi overal in de V.S. ter ondersteuning van het hedendaagse realisme. Trippi behaalde Master of Arts degrees aan New York University en aan het Courtauld Institute of Art, London. De New Yorker was de verbindende schakel bij The American Dream, hielp het Drents Museum en de Kunsthalle Emden bij het opzetten van de tentoonstelling en introduceerde de musea bij verzamelaars en curatoren van Amerikaanse musea.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

lees meer >

Onthulling Asser Vrijheidsbeeld op openingsdag The American Dream

09-11-2017

Onthulling Asser Vrijheidsbeeld op openingsdag The American Dream

9 november 2017
 

Op zondag 19 november 2017 organiseert het Cultureel Hart Assen de onthulling van het Asser Statue of Liberty aan de Kop van de Vaart, gekoppeld aan de eerste dag van de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum. Vanaf 10.30 uur is iedereen welkom in een speciaal voor de gelegenheid geplaatste tent voor de hoofdingang van het Drents Museum, waar een gratis toegankelijk programma te zien en te beluisteren is. Vervolgens kan iedereen om 13.30 uur op de  Kop van de Vaart de onthulling bijwonen van het Asser Vrijheidsbeeld van beeldhouwer Natasja Bennink. Niemand minder dan Harcourt Klinefelter, voormalig persvoorlichter en speechschrijver van Martin Luther King, verricht de onthulling.

Ontwerp Asser Statue of Liberty
Beeldhouwer Natasja Bennink (1974) tekent voor ontwerp en uitvoering van het Asser Vrijheidsbeeld. Benninks werk bestaat uit levensgrote sculpturen van mensfiguren en portretten. Voor het Asser Statue of Liberty liet zij zich inspireren door Drenthe, Assen, Amerika en de tentoonstelling zelf. Vanaf de Kop van de Vaart begroet haar Statue tot en met 27 mei 2018 Assenaren en bezoekers van de stad Assen.

Onthulling door voormalig persvoorlichter Martin Luther King
De onthulling van het Asser Vrijheidsbeeld wordt verricht door de Amerikaan Harcourt Klinefelter. Klinefelter was persvoorlichter en speechschrijver voor Martin Luther King en zet zich op hoge leeftijd nog altijd in voor zijn gedachtegoed; bouwend aan vrede in de wereld, zoals King hem leerde toen ze samenwerkten, predikt hij liefde en geweldloosheid als wapen tegen oorlog, haat en racisme. ‘Je kunt de dromer vermoorden, maar niet de droom.’

Gratis programma (exclusief de tentoonstelling The American Dream):
 10.30 uur Tent open met doorlopend DJ Bravoer en diverse animatie-acts
 11.00 uur Museumdeuren open
 11.00 uur Optreden The Serenade Sisters in de tent
 12.30 uur Optreden dixielandband The Boomerangs in de tent
 13.15 uur Parade vanaf de tent naar de Vaart
 13.30 uur Onthulling Asser Statue of Liberty aan de Kop van de Vaart
 14.15 uur Parade terug naar de tent
 14.30 uur Optreden 'Elvis Presley' in de tent
 15.30 uur Optreden jazzkwartet The JazzBusters in de tent
 17.00 uur Museumdeuren sluiten
 17:30 uur Sluiting tent

The American Dream
Op zondag 19 november 2017 opent de grote overzichtstentoonstelling The American Dream  - American Realism 1945 - 2017 in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland). The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea. Zo is er werk te zien van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close. Op 19 november 2017 gelden reguliere entreeprijzen voor de tentoonstelling. Meer informatie en online kaartverkoop: visittheamericandream.com

Het Cultureel Hart Assen is een samenwerkingverband tussen DNK – Drents Archief – Drents Museum – MKB Assen – VVV/Dit is Assen – ICO – Gemeente Assen – Garage TDI – Podium Zuidhaege – Koninklijke Horeca Nederland Assen

Het Asser Statue of Liberty is mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, de gemeente Assen, Prins Bernard Cultuurfonds, Ondernemersfonds Assen, Gilde Bart, MKB Assen, Atelier MTW en Visser Assen.

Persfoto's (van links naar rechts):
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Foto Natasja Bennink bij haar Vrijheidsbeeld in wording. Foto: Reyer Boxem
Logo Assen, City of Dreams
Foto Martin Luther King met Harcourt Klinefelter

      
 

lees meer >

Start online ticketing The American Dream!

26-10-2017

Start online ticketing The American Dream!

Vanaf dit weekend 26/27 augustus is de speciale website van de tentoonstelling The American Dream  in de lucht! De website www.visittheamericandream.com geeft achtergrondinformatie en nieuws rond de grote internationale kunsttentoonstelling die vanaf 19 november 2017 tegelijkertijd in het Drents Museum en in de Kunsthalle Emden te zien is. Bovendien kun je via de website online tickets boeken voor The American Dream!

Met de lancering van de speciale website en de online ticketing start het Drents Museum dit weekend de publiekscampagne van The American Dream op de UITmarkt in Amsterdam, het Preuvenement in Assen en Noorderzon in Groningen.

The American Dream is een gezamenlijk project van het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. Deze grote internationale kunsttentoonstelling – tegelijkertijd in Assen en Emden te zien - toont een spectaculair overzicht van Amerikaans realisme met werk van kunstenaars als Edward Hopper, Andrew Wyeth, Alice Neel, Roy Lichtenstein, Stone Roberts, Alex Katz en Chuck Close. De expositie is een absolute primeur: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa te zien is.

De tentoonstelling The American Dream – Amerikaans realisme 1945-2017  is te zien van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018.

lees meer >

Drents Museum en Kunsthalle Emden pakken groots uit met overzicht Amerikaans realisme

25-10-2017

Drents Museum en Kunsthalle Emden pakken groots uit met overzicht Amerikaans realisme

The American Dream - American Realism 1945 - 2017: één tentoonstelling, twee locaties. Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een spectaculair overzicht van Amerikaanse realisme met werk van kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Roy Lichtenstein, Stone Roberts, Alex Katz en Chuck Close. De internationale dubbeltentoonstelling is tegelijkertijd in Assen en Emden te zien. In totaal gaat het om meer dan 200 schilderijen, werken op papier, foto's en sculpturen, verdeeld over beide musea. Het Drents Museum richt zich op de periode 1945-1965, Kunsthalle Emden toont werken van 1965 tot heden. Niet eerder is zo’n uitgebreid overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien geweest.  

Grensoverschrijdende dubbeltentoonstelling
Aan de hand van de thema’s Mensen, Stad, Landschap, Genre en Stilleven bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een fascinerende kijk op 'the American way of life'. De werken, afkomstig uit grote Amerikaanse musea, bedrijfscollecties en privécollecties, voeren de museumbezoeker mee op een reis langs de cultuur van het naoorlogse Amerika. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod door middel van video- en muziekfragmenten in de tentoonstellings-ruimtes. Beide musea tonen ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

Publicatie The American Dream
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is straks verkrijgbaar in de Museumshop.

Website The American Dream
Voor meer informatie en online ticketing zie visittheamericandream.com

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.


 

        

        


Bijschriften (van links naar rechts, van boven naar beneden)

- Drents Museum: Edward Hopper (1882-1967), Morning Sun, 1952, olieverf op doek, 71,44 x 101,93 cm, Columbus Museum of Art, Ohio: Museum Purchase, Howald Fund
- Kunsthalle Emden: Andy Warhol, Paul Anka, 1976, acrylverf en zeefdrukinkt op doek, 101,5 x 101,5 cm © 2017 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./The Artists Rights Society, New York. Courtesy Hall Art Foundation
- Drents Museum: Alice Neel (1900-1984), Sunset in Spanish Harlem, 1958, olieverf op doek, 99,06 x 55,88 cm, collectie of AXA US
- Drents Museum: Fairfield Porter (1907-1975), October interior, 1963, olieverf op doek, 142,2 x 182,9 cm, Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas. Fotografie: Dwight Primiano
- Drents Museum (epiloog): Ralph Goings (1928), Amsterdam Diner, 1980, olieverf op doek, 111,8 x 149,9 cm, Courtesy of Louis K. & Susan P. Meisel, New York Courtesy: The estate of Ralph Goings
- Kunsthalle Emden: Stone Roberts (*1951), Grand Central Terminal: An early December Noon in the Main Concourse, 2009 -2012, olieverf op doek, 188 x 193 cm © Stone Roberts, Courtesy of The William Louis-Dreyfus Foundation Inc. Louis-Dreyfus Family Collection
- Drents Museum: Alex Katz (1927), Self Portrait, 1960, olieverf op doek, 76,84 x 66,04 cm, collectie of AXA US
 

lees meer >

The American Dream

05-07-2017

‘The American way of life’ in beeld gebracht

Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 slaan het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) de handen ineen voor de internationale kunsttentoonstelling The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017. De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen en Emden – is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt. The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea. Zo is er werk te zien van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

‘The American way of life’ in beeld gebracht
Het Drents Museum richt zich in de tentoonstelling op de periode 1945-1965. In de Kunsthalle Emden zijn werken te zien van 1965 tot heden. Beide musea presenteren ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod. De kunstwerken vormen het vertrekpunt voor een reis langs de Amerikaanse cultuur en geschiedenis.

Samenwerking Kunsthalle Emden
Het Duitse museum, net over de grens, maakt spraakmakende tentoonstellingen over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme. Met het tweeluik The American Dream vinden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden inhoudelijk aansluiting. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

Amerikaanse bruiklenen
Beide musea werken voor dit project samen met verschillende Amerikaanse bruikleengevers die toonaangevende verzamelingen op het gebied van Amerikaans realisme hebben. De werken in de tentoonstelling zijn onder andere afkomstig uit het MoMA, Whitney Museum of American Art, Brooklyn Museum, Columbus Museum of Art en The William Louis-Dreyfus Foundation. Daarnaast komen werken uit bedrijfscollecties als AXA en particuliere collecties als Hall Collection en Seavest Collection. 

Serie Internationaal Realisme
De tentoonstelling The American Dream past in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015).

Publicatie The American Dream
Bij de expositie verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is straks verkrijgbaar in de Museumshop.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.


        

    


 

Bijschriften (van links naar rechts, van boven naar beneden)

-Edward Hopper (1882-1967), Morning Sun, 1952, olieverf op doek,
Columbus Museum of Art, Ohio: Museum Purchase, Howald Fund
-Alex Katz (1927), Self Portrait, 1960, oil on canvas, collection of AXA US
-Alice Neel (1900-1984), Sunset in Spanish Harlem, 1958, oil on canvas,
collection of AXA US
-Richard Estes (1932), The Candy Store, 1969, oil and acrylic on linen,
Whitney Museum of American Art, New York; purchase, with funds from the Friends of the Whitney Museum of American Art  69.21. Digital Images © Whitney Museum
-Andy Warhol (1928-1987), Brillo Soap Pads Box, 1964, Synthetic polymer paint on wood,
Hall Collection. Courtesy Hall Art Foundation. Photography: Reto Rodolfo Pedrini
 

lees meer >

Neu: Monatlich mit dem Bus nach Assen

16-01-2018

Tekst in Duits

Start ab 20.01.2018 
 


Ab sofort bietet die Kunsthalle an ausgewählten Terminen einen Bus-Shuttle nach Assen an, damit Kunstfreunde ganz entspannt den dortigen Ausstellungsteil “1945-1965″  im Drents Museum besuchen können.

Termine
Diese Tagesfahrten finden jeweils Samstags an folgenden Terminen statt:

20. Januar 2018
24. Februar 2018
24. März 2018
21. April 2018
19. Mai 2018

Der Bus startet um 10 Uhr an der Bushaltestelle Kunsthalle und fährt um 15 Uhr wieder in Assen ab (ab Drents Museum). Die Busfahrten werden durch den Omnibusbetrieb Hinrich Uffen durchgeführt, die Fahrzeuge sind entsprechend beschriftet.


 

Tickets
Die Tickets für den Bus können ab sofort in unserem Online-Shop erworben oder an unserer Museumskasse gekauft werden. Ein Verkauf im Bus erfolgt nicht.

Die Tickets für den Bus kosten 10 € je Person und beinhalten nicht den Eintritt für das Drents Museum in Assen. Die Eintrittskarten für das Drents Museum müssen also vor Ort an der Museumskasse erworben oder vorher in unserem Online-Shop gekauft werden.
 

Offen auch für Nicht-Museumsbesucher
Auch Gäste, die nicht die Ausstellung, sondern nur die Stadt Assen, Hauptstadt der Provinz Drenthe mit ihrer reizvollen Innenstadt in typisch-niederländischer Bauweise, den schönen Wochenmarkt, das Kaufhaus Van der Veen (das drittgrößte in den Niederlanden) oder das eindrucksvolle Kulturzentrum De Nieuwe Kolk besuchen möchten, sind als MitfahrerInnen gern gesehen.

Die Bus-Fahrtzeit beträgt pro Strecke circa 90 Minuten und ist damit erheblich kürzer als bei eigener Anreise nach Assen per Bahn/Schienenersatzverkehr via Groningen.
 

Tipp für auswärtige Gäste: Wochenend-Reise
Diese Busfahrten finden (außer im Februar!) jeweils am Folgetag nach dem monatlichen Abendöffnung “Friday Night!” bis 22 Uhr statt. Es empfiehlt sich also an, die Ausstellung der Kunsthalle an dem Freitagabend ausführlich zu besichtigen und den Samstag für die Fahrt nach Assen – entspannt im Bus – zu nutzen. Ein passendes Wochenend-Arrangement mit Hotelübernachtung und Kombiticket zu beiden Ausstellungs-Teilen ist bei der Emden Touristik GmbH buchbar, nähere Informationen hier.
 

Hinweis für Niederländische Gäste:

Unsere Partner in Assen bieten in umgekehrter Richtung ebenfalls Busfahrten als Tagesreisen und 2-Tages-Fahrten in mehreren unterschiedlichen Kombi-Arrangements für die Tour Assen-Emden-Assen,sowie auch für ausge

lees meer >

The American Dream is geopend!

01-12-2017

Tekst in Duits

Am Samstag, 18. November, fand die große Eröffnungsveranstaltung für “The American Dream” in der bis auf den letzten Platz vollbesetzten Johannes A Lasco Bibliothek vor internationalem Publikum statt, sogar aus den USA waren einige Gäste angereist. In einer Talkrunde diskutierten Außenminister Sigmar Gabriel, Kent Logsdon, Gesandter der Botschaft der Vereinigten Staaten, und Edelgard Bulmahn, Vizepräsidentin des Deutschen Bundestags a.D., nicht nur über die Idee des “amerikanischen Traums”, sondern auch über die Beziehungen zwischen Europa und den USA. Moderiert wurde die Runde von Ludger Abeln, früher Radio- und TV-Journalist des NDR, heute Leiter der Stabsstelle Netzwerkarbeit bei der Caritas Osnabrück. Er führte durch die Veranstaltung und interviewte die beiden Kuratorinnen Dr. Katharina Henkel und Antje-Britt Mählmann zur Ausstellung und zur Zusammenarbeit mit den niederländischen Kolleginnen und Kollegen vom Partner Drents Museum, das den anderen Teil der großangelegten Doppelausstellung präsentiert.  Zum Abschluss lud Harry Tupan, Generaldirektor des Drents Museum, die Anwesenden herzlich zum Besuch seines Hauses ein. Die niederländische “Bogermann Bigband” umrahmte das Programm so furios, dass die Besucher mit Standing Ovations eine Zugabe einforderten. Nach der Veranstaltung begaben sich die über 400 Gäste, darunter auch der Außenminister und der Gesandte mit seiner Familie,  in die Kunsthalle, um die Ausstellung anzuschauen. Damit war allerdings allein der Emder Teil der Übersichtsschau eröffnet. Ein Bus mit einer Emder Delegation fuhr anschließend nach Emden, wo sich am Abend die Eröffnung des dortigen Ausstellungsteils anschloss. Sie endete spät in der Nacht nach einer fulminanten Party mit weiteren 600 tanzfreudigen Gästen.

lees meer >

Freunde der Kunsthalle ermöglichen Hopper-Leihgabe

17-11-2017

Tekst in Duits

Die Ausstellung „The American Dream“ ist nun vollständig: in der Nacht zum Donnerstag traf ein letzter Kunsttransporter ein, diesmal aus Madrid. An Bord waren das Werk von Edward Hopper „Girl at a Sewing Machine“ von ca. 1921, ein Ölgemälde aus dem renommierten Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid. Begleitet wurde das kostbare Bild von Lucia Cassol. Nach angemessener Akklimatisierungszeit öffnete Diplom-Restauratorin Sigrid Pfandlbauer die Spezialkiste am Donnerstagmittag unter den aufmerksamen Augen von Lucia Cassol. Die beiden Expertinnen prüften das Werk akribisch auf mögliche Veränderungen während des Transports und kamen übereinstimmend zu dem Urteil: alles in top Zustand. Bei diesem spannenden Moment war Harald König, Vorstandsmitglied der „Freunde der Kunsthalle e.V.“ anwesend. Die „Freunde“ hatten sich im Vorfeld bereit erklärt, die hohen Kosten für die Leihgabe zu übernehmen. „So ein Spezialtransport und die Versicherung für ein so wertvolles Bild schlagen hoch zu Buche“, erklärt Ausstellungskuratorin Dr. Katharina Henkel. „Ohne die Hilfe der Freunde der Kunsthalle hätten wir diese Ausleihe nicht realisieren können. Dafür sind wir wirklich sehr dankbar, denn eine Realismus-Ausstellung ohne den Blick auf Edward Hopper hätte eine eklatante Fehlstelle. Nun können wir sogar vier Hopper-Werke präsentieren.“ Die Ausstellung ist ab Sonntag für das Publikum geöffnet.
 

Foto –  von links: Dr. Katharina Henkel, Lucia Cassol und Harald König,Vorstandsmitglied „Freunde der Kunsthalle e.V.“. Foto: Kunsthalle Emden

lees meer >