Tentoonstelling

Een droom komt uit: het Drents Museum en de Kunsthalle Emden halen Amerikaanse topkunstenaars naar Europa! In een grensoverschrijdende dubbeltentoonstelling wordt het Amerikaanse realisme van 1945 tot heden gepresenteerd. Aan de hand van de thema’s Mensen, Stad, Landschap, Genre en Stilleven bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een fascinerende kijk op the 'American way of life'. Daarmee is de tentoonstelling meer dan alleen een kunsthistorisch overzicht. De werken, afkomstig uit grote Amerikaanse musea, bedrijfscollecties en privécollecties, voeren je mee op een reis langs de cultuur en geschiedenis van het naoorlogse Amerika.

Droom versus werkelijkheid

Het Drents Museum in Assen richt zich tijdens de dubbeltentoonstelling op de periode 1945-1965. Europa ligt na de Tweede Wereldoorlog in puin en Amerika wordt gezien als het land van de onbegrensde mogelijkheden met 'The American Dream' als het grote ideaal: wie hard genoeg werkt kan alles bereiken. De krantenjongen kan miljonair worden, het leven is maakbaar, the sky is the limit! Een veelbelovend uitgangspunt, maar in werkelijkheid blijken succes en rijkdom niet altijd binnen handbereik.

Realistische kijk op het dagelijks leven

In de kunstwereld komt het modernisme op. Kunstenaars leggen in hun veelal abstracte werk de nadruk op de toekomst, het optimisme en de vrijheid waar Amerikaanse soldaten voor gevochten hebben. Het modernisme wordt omarmd maar is theoretisch en intellectueel van aard, waardoor het de verbinding met het dagelijks leven mist. Tegelijk ontwikkelt zich een nieuwe vorm van realisme, die deze verbinding juist probeert te herstellen. Het Amerikaanse realisme werpt een koele blik op 'the American way of life' en zet daarmee de toeschouwer aan het denken.

Visuele diversiteit

Het Amerikaanse realisme is uiteenlopend en verrassend. Waar Edward Hopper, de grote meester van de kunststroming, zich richt op sfeer en omgeving, laat Andrew Wyeth zich inspireren door het landelijke leven. Kunstenaars als Andy Warhol experimenteren met de ogenschijnlijk oppervlakkige esthetiek van de massamedia, de reclamewereld en de consumptiemaatschappij. Vanaf de jaren 60 wordt reproductie een belangrijk thema. De grenzen tussen kunst en werkelijkheid vervagen.

Vooruitblik Emden

In Assen zijn zo’n 60 schilderijen en sculpturen te zien, gemaakt door Amerikaanse topkunstenaars tussen 1945 en 1965. Daarnaast wordt een selectie van werken gepresenteerd uit de periode die centraal staat in de Kunsthalle Emden. Met deze meer recente werken, van Popart tot hedendaagse kunst, geeft het Drents Museum een voorproefje van de tentoonstelling in Emden.

Lijst van kunstenaars in Assen

John Ahearn, Milton Avery, Will Barnet, Thomas Hart Benton, Robert Birmelin, Charles Burchfield, Vija Celmins, Chuck Close, Richard Estes, Ralph Goings, Duane Hanson, Edward Hopper, Alex Katz, John Koch, Jacob Lawrence, Roy Lichtenstein, John W. McCoy, John Moore, Catherine Murphy, Alice Neel, Jud Nelson, Claes Oldenburg, Fairfield Porter, Stone Roberts, Norman Rockwell, James Rosenquist, Ed Ruscha, George Segal, Raphael Soyer, Wayne Thiebaud, Andy Warhol, Idelle Weber, Andrew Wyeth, Jamie Wyeth

Stromingen binnen het realisme

De Kunsthalle Emden zet de dubbeltentoonstelling voort waar het Drents Museum eindigt en toont de kunst uit de periode 1965-2017. De American Flags van Jasper Johns markeerden in 1957 een breuk met de gangbare schilderconventies. Vanaf dat moment richten de kunstenaars van de Popart, onder wie Andy Warhol, Claes Oldenburg en Roy Lichtenstein, hun aandacht op voorwerpen uit het dagelijks leven, de reclame en de consumptiemaatschappij. Het fotorealisme ontwikkelt zich vanaf medio jaren 60 in het werk van kunstenaars als Malcolm Morley en Chuck Close. Typisch is hun ambachtelijke perfectie, onder anderen bij Charles Bell, Ralph Goings, Robert Bechtle, Audrey Flack en Richard Estes. Als tegenbeweging baseren de schilders van het ook tegenwoordig in de Verenigde Staten nog wijdverbreide klassieke realisme zich vanaf de jaren 70 op de kunst uit de renaissance, barok of 19de eeuw.

De gedupliceerde realiteit

Vanaf eind jaren 60 worden replica’s steeds belangrijker. De toenadering van de kunst tot de werkelijkheid neemt nu de vorm aan van een gedupliceerde realiteit. Er worden replica’s gemaakt van alles: van verfblik en waspoederdoos tot de menselijke figuur. Deze vaak fascinerend echt ogende kunstobjecten, bijvoorbeeld van George Segal en Duane Hanson, vervagen de grens tussen kunst, illusie en werkelijkheid.

Kunst weerspiegelt het leven

Veel realistische kunstenaars richten zich niet alleen op een natuurgetrouwe manier van afbeelden, maar houden zich ook kritisch bezig met de actualiteit, met maatschappelijke fenomenen en historische gebeurtenissen: de Koude Oorlog (1945-1990), de burgerrechtenbeweging, de moord op Martin Luther King in 1968 en John F. Kennedy in 1963, de oorlog in Vietnam (1964-1975), de maanlanding in 1969, de Golfoorlog (1991/2003) en de aanslagen van 11 september 2001. Ook sociale onrust, het ontstaan van de subcultuur in de steden, drugs, aids en problemen met de wapenwet staan in het middelpunt van de belangstelling.

Vooruitblik Assen

De Kunsthalle toont ca. 140 schilderijen, sculpturen en foto’s van Amerikaanse kunstenaars uit de periode van 1965 tot heden. Daarnaast is er een selectie van werken te zien uit de tijd van het eerste deel van de tentoonstelling in het Drents Museum. Met deze oudere werken van kunstenaars als Edward Hopper, Raphael Soyer, Andrew Wyeth en Larry Rivers geeft de Kunsthalle Emden een voorproefje op de tentoonstelling in Assen.

Lijst van kunstenaars in Emden

Diane Arbus, Charles Atlas, Robert Bechtle, Charles Bell, Robert Birmelin, Tom Blackwell, Anthony Brunelli, Kathe Burkhart, Chuck Close, Davis Cone, Rackstraw Downes, Don Eddy, Nicole Eisenman, Richard Estes, Max Ferguson, Eric Fischl, Audrey Flack, Lee Friedlander, Robert Gniewek, Ralph Goings, Daniel Greene, Karl Haendel, Duane Hanson, Barkley Hendricks, Edward Hopper, Peter Hujar, Don Jacot, Yvonne Jacquette, Alex Katz, Ken Keeley, Kurt Knobelsdorf, John Koch, Robert Longo, Tony Matelli, Richard McLean, Edward Melcarth, Catherine Murphy, Alice Neel, Jud Nelson, Gordon Parks, Fairfield Porter, Richard Prince, Bill Rauhauser, Larry Rivers, Stone Roberts, Terry Rodgers, Aaron Romine, Martha Rosler, Judith Joy Ross, Ephraim Rubenstein, Megan Rye, Peter Saul, Dee Shapiro, Cindy Sherman, Stephen Shore, Lorna Simpson, John French Sloan, Moses Soyer, Raphael Soyer, Andy Warhol, Idelle Weber, Neil Welliver, Kehinde Wiley, Garry Winogrand, Andrew Wyeth, Jamie Wyeth